Alături de ansamblul "Ibășteana": la repetiții și pe scenă

Alături de ansamblul "Ibășteana": la repetiții și pe scenă
FOTO: Instructorul de dansuri, Adrian Boier, alături de ansamblul "Ibășteana"


-„De unde este echipa aceasta?” (cineva din sala căminului cultural din Sângeorgiu de Mureș a fugit după noi ca să ne prindă înainte de a urca în autocar, la plecare).

-„Din Ibănești!”, au răspuns copiii în cor.

-„Copii, ați fost minunați, ați fost cei mai buni. V-am văzut și mi-a plăcut foarte mult de voi. Sunteți extraordinari. Să o țineți tot așa!”

Cei 28 de participanți din partea ansamblului „Ibășteana” la festivalul „Mlădițe”, din Sângeorgiu de Mureș, nu-și mai încăpeau în piele de bucurie și mândrie. Au așteptat cu mare nerăbdare participarea la festival, le-a plăcut mult pe scenă și acum, după ce emoțiile au trecut, erau veseli, încântați și se gândeau deja la următorul spectacol.

-„Ce frumoooos, ce frumoooos a fost!”, repeta micuța Andreea care, cu această ocazie, și-a făcut debutul pe scenă. Era toată numai un zâmbet. „Abia aștept să vină duminica, să urc din nou pe scenă!”

Ibășteana are 30 de componenți, cu vârste începând de la 7 ani și până la clasa a șaptea – a opta. În fiecare zi de vineri, ei participă la repetiții, de trei ani sub îndrumarea instructorului Adrian Boier – o realizare importantă în condițiile în care concurența calculatorului, a internetului și a noilor tehnologii este foarte serioasă. Acesta speră să reușească să păstreze copii și să ajungă cu ei la un nivel cât mai ridicat. „Mai au mult de exersat, de învățat, încă nu le-am arătat tot ce știu, dar peste câțiva ani pot să fie foarte sus”, spune acesta.

Din fericire, semnalele sunt pozitive: copiii sunt dornici să participe la festivaluri, abia așteaptă să urce pe scenă, se simt bine și privesc cu interes ansamblurile mai experimentate, care au câțiva ani în plus față de ei (ca vârstă și pregătire) și pe care le iau drept exemplu. „Vedeți cum dansează? Ăștia chiar știu să joace!”, mi-a spus unul dintre băieți, privind cu ochii mari de uimire, dansul ritmat și epuizant al ansamblului din Bistrița, ai căror membri sunt cu ani buni mai mari decât ei.

Pe lângă dansuri specifice zonei noastre, în repertoriul ansamblului „Ibășteana” mai intră un dans din Maramureș și Fecioreasca din Crihalma (dificilă, dar preferată de multe fete din ansamblu).

La festivalul „Mlădițe”, au fost printre cei mai tineri participanți și s-au prezentat cu Brâul fetelor, Bătrânesca, De-a lungul, Învârtita, Fecioreasca și Bărbunc.

Video: La repetiții și pe scenă. Instructor: Adrian Boier