Evaluarea Națională 2017. Ce rezultate s-au obținut în Ibănești

Evaluarea Națională 2017. Ce rezultate s-au obținut în Ibănești
FOTO: Chirteș Adelina (stânga) și Suceava Antonia (dreapta)


Evaluarea Națională 2017 a adus rezultate bune la nivel de comună: astfel, din cele 13 medii de 10 din județul Mureș, una dintre ele a fost obținută de Chirteș Adelina Maria, de la școala din Ibănești Pădure, urmată la o distanță de numai 10 sutimi de colega ei de clasă, Suceava Antonia. Alți patru elevi, din Ibănești și Ibănești Pădure, au obținut medii peste 9.

Când a aflat ce medie a obținut, Adelinei nu i-a venit să creadă. Știa, ca și colega ei de clasă, Antonia, că va fi o medie mare, peste 9, dar nu se aștepta chiar la 10. "Când mi-am văzut numele și media pe site, am început să tremur. Nu-mi venea să cred. Îmi tremura vocea, tremuram cu totul. Părinții au venit imediat și mă întrebau dacă sigur sunt eu. Le-am spus: Uitați, Chirteș V.V. Adelina Maria, Ibănești Pădure, 10-10", povestește Adelina. Și ea, și Antonia se așteptau la limba și literatura română la 9.30, potrivit baremelor, așa că rezultatele le-au surprins pe amândouă. Antonia a pierdut totuși 20 de sutimi din cauza nearticulării unui cuvânt-sinonim (de unde, 9.80), dar ea a  primit chiar 10!

La matematică, au obținut amândouă punctaj maxim. Pentru Antonia, participantă la olimpiade și pasionată de matematică, rezultatul nu a fost neapărat o surpriză. Totuși, a avut ceva emoții, deoarece la o problemă a venit cu o altă demonstrație decât cea indicată, dar fiind corectă a primit nota 10. Adelinei, rezultatul i-a dat aripi și mărturisește că și-a schimbat opțiunea pentru liceu, înlocuind contabilitatea cu matematică-informatică la Colegiul Unirea, din Târgu Mureș. În urmă cu destul de puțin timp, nu era atrasă în mod deosebit de matematică, iar la simulare luase puțin peste 7. Și-a zis atunci că ceva nu este în regulă și s-a pus cu burta pe carte.

În momentul în care a a reușit să să identifice soluțiile, să vadă că orice are o rezolvare, pe măsură ce începea să înțeleagă, a venit și entuziasmul și a fost atrasă tot mai mult de această materie. Acum, când vorbește de matematică, îi strălucesc ochii. Chiar dacă ambele sunt  premiante - Antonia a încheiat clasa a VIII-a cu 10.00, iar Adelina cu 9,96 - nu s-au culcat pe o ureche și au lucrat mult. "Secretele" rezultatelor lor: muncă multă, seriozitate și perseverență. 

"Ne-au făcut o surpriză frumoasă copiii noștri", spune Ingrid Dan, directoarea Școlii Gimnaziale Ibănești, care se declară mulțumită de rezultatele obținute la nivel de comună și de faptul că anul acesta nu sunt medii sub 4, notele fiind mai bune decât în alți ani. 

Medie de 10:

Chirteș Adelina Maria

Medii de 9

Suceava Antonia - 9.90

Haboczi Petrișor Nicolae - 9.35

Anton Adina Ioana - 9.30

Bocicai Marinela Veronica - 9.62

Ujică Ioana Antonia - 9.15

Pe de altă parte, cele mai mici medii au fost patru rezultate sub nota 5 -  respectiv două medii de 4,27, o medie de 4,17 și una de 4,70.