
Tinerii s-au întâlnit în Naestved (Danemarca) - 25.04. 2019 - 28.04.2019, în Polva (Estonia) - 18.07.2019 - 22.07.2019, în Hepstedt (Germania) - 26.09.2019 - 29.09.2019, în Cashel (Irlanda) - 28.04.2022 - 01.05.2022, în Bienvenida (Spania) - 14.07.2022 - 18.07.2022 și Ockelbo (Suedia), 25.08.2022 - 28.08.2022.
Mai multe detalii despre întregul proiect, găsiți aici: LYCEUM Local Youngsters Creating European Unique Movements.
Membrii asociației au postat pe Facebook imagini din localitățile lor în care se văd steagul Uniunii Europene și steagul asociației, care au fost grupate într-un album intitulat "Europe Day 2020", în care se regăsesc (deocamdată): Ibănești (România), Cashel (Irlanda), Esch (Olanda), Desborough (Marea Britanie), Tisno (Croația), Kolindros (Grecia), Nagycenk (Ungaria), Bienvenida (Spania), Bièvre (Belgia), Cisse (Franța).
"Ziua Europei ne găsește în acest an despărțiți de prietenii noștri din Charter of European Rural Communities, dar împreună cu gândul și cu inimile. COVID-19 nu a avut forța să șubrezească legătura strânsă dintre noi și, în aceste zile, rămânem uniți, mai apropiați ca niciodată. Ca dovadă, steagurile organizației noastre au fluturat astăzi în toate localitățile membre - câte una din fiecare țară a Uniunii Europene, România fiind reprezentată de Ibănești - și au trasat o hartă imaginară a strânsei noastre prietenii. "Oameni întâlnesc oameni”/ "People Meet People" este motto-ul asociației, dar aceste zile dovedesc cu prisosință că suntem și inimi lângă inimi" - este mesajul primarului comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru.
Într-un mesaj video distribuit pe Facebook, Boy Scholtze, președintele CERC a spus: "Este mai important ca oricând să realizăm că nu suntem singuri, că avem numeroși prieteni în Europa care sunt alături de noi și care ne sprijină. Astăzi, voi flutura steagurile Charter-ului și cel al Uniunii Europene - pentru a-mi exprima recunoștința și a arăta că sunt un membru mândru al rețelei noastre (...) Împreună, putem arăta Europei că suntem membri mândri ai îndrăgitei noastre familii europene".
Anul 2019 a reprezentat debutul și derularea implementării proiectului Lyceum (Local Youngsters Creating European Unique Movements), proiect european de succes dedicat tinerilor, care a primit finanțare și un punctaj foarte bun din partea Comisiei Europene (cel mai mare punctaj dintre proiectele aplicate). În cadrul acestuia au avut loc întâlniri în Naestved (Danemarca), Põlva (Estonia) și Germania (Heptstedt), urmând să continue și în 2020, în paralel cu proiectul reForm care în urmă cu puțin timp a primit undă verde din partea Bruxelles-ului.
“În cadrul întâlnirii a fost trecut în revistă anul care se încheie, realizări, aspecte care au nevoie de rezolvare și felul în care decurge proiectul Lyceum. S-a vorbit despre implicarea comunităților în Charter, despre impactul pe care îl are la nivel local și cum poate fi acesta mărit, s-a lansat website-ul proiectului Lyceum (lyceumproject.eu) și s-au elaborat propuneri care vor fi prezentate la întâlnirea primarilor care va avea loc vara acesta în Bienvenida (Spania)”, spune Adina Gruia (www.ibanesti.ro), invitată la întâlnirea din Esch în calitate de coordonator web al website-ului organizației europeancharter.ro.
De asemenea, echipele web și social media au avut ocazia să lucreze împreună, față în față, pentru a elabora o strategie comună pentru promovarea și prezentarea online creativă, precum și pentru îmbunătățirea website-ului.
"Charter of European Rural Communities este despre comunități, despre oameni, prin urmare am considerat că este un lucru firesc, în acord cu valorile organizației, să propun să ne orientăm spre un website mai viu și dinamic, atât la nivel vizual, cât și de conținut, care să reflecteze nu doar partea formală, în care se regăsesc documente și informări ale organizației, ci și activitatea localităților membre, viața lor, evenimente importante, ținând cont de faptul că sufletul acestei organizații sunt comunitățile locale, oamenii. În felul acesta, membrii se vor cunoaște și înțelege mai bine, în spiritul principiilor organizației - prietenie, solidaritate, unitate, înțelegere și al sloganului Oamenii întâlnesc oameni (People Meet People)”, a explicat Adina Gruia. “Suntem încântați să anunțăm că echipa noastră web va oferi site-ului Charter un aspect nou și modern în 2020”, a spus la rândul său, președintele organizației, Boy Scholtze într-o informare ulterioară transmisă membrilor organizației.
Ibănești, partener activ al Cartei Comunităților Rurale Europene
Un aspect subliniat în discuțiile de la Esch a fost importanța parteneriatelor conexe care se pot realiza între membrii organizației, reprezentând un important schimb de experiență, de practici și cunoștințe la nivel european. În acest sens, Karlo Klarin, membru al echipei Lyceum și de coordonare pentru tineret (YCT), a amintit Simpozionul Internațional "Ion Creangă" organizat de Școala Gimnazială Ibănești, la care au fost înscrise creații artistice inclusiv din localități membre ale organizației, conferința Bridges Connecting Libraries, a cărui primă ediție s-a desfășurat în anul acesta în Tisno (Croația), ștafeta fiind preluată de localitatea Nadur (Malta) și un viitor proiect european intitulat "Charter for Teacher".
Membră din anul 2007 a Cartei Comunităților Rurale Europene, comuna Ibănești a organizat două întâlniri internaționale dedicate tinerilor, a fost reprezentată constant de delegații formate din locuitori ai comunei în celelalte localități membre, iar implicarea directă au transformat-o într-un partener activ al organizației: anul acesta, la prima ediție a conferinței pe teme educaționale "Bridges Connecting Libraries" au participat Ingrid Dan, directoarea Școlii Gimnaziale Ibănești, și Adina Gruia, în calitate de coordonator web al europeacharter.eu și ibanesti.ro, în acest cadru fiind prezentată activitatea educațională derulată în comună și s-au putut afla practici și proiecte implementate în celelalte țări europene. De asemenea, Karlo Klarin a arătat că școala din Ibănești se numără printre primii membri care au oferit întregul suport programului "Charter for Teacher" care se va materializa în perioada următoare.
"Datorită implicării sale constante, răspunsului prompt la proiectele organizației și ale membrilor acesteia, prin participări, suport și deschiderea spre colaborare, comuna Ibănești - prin Primăria Ibănești, Școala Gimnazială Ibănești și întreaga comunitate - este în acest moment un membru activ, cu o voce puternică în cadrul organizației", încheie Adina Gruia.
Mesajul președintelui organizației, Boy Scholtze
“În 2019, Charter of European Rural Communities a făcut importanți pași mari înainte. Am sărbătorit a 30-a aniversare și ne-am îmbunătățit expunerea digitală prin intermediul social media și www.europeancharter.eu. De asemenea, ne-am adaptat statutul, tinerii au obținut un statut oficial în organizația noastră și nu mai suntem o organizație rezervată exclusiv membrilor UE. Întrunirea primarilor din 2019 și-a arătat disponibilitatea de a-și menține prietenii de la Desborough în calitate de membru al organizației când va avea lor Brexit, iar Desborough Town Twinning Association a acceptat cu bucurie această ofertă. Am reușit să-i implicăm din nou pe prietenii noștri de la Kolindros (Grecia), dar din păcate a trebuit să ne luăm la revedere de la Moravce și Slivo Pole, ca membri ai rețelei noastre, stabilind deja contacte cu noi potențiali membri din Slovenia și din Bulgaria (…) Ne vom întâlni în cadrul mai multor evenimente: întâlniri mici în Esch și Tisno, întâlniri de tineret în Cashel și Ockelbo și, desigur, întâlnirea anuală în Bienvenida. Sunt sigur că vor fi organizate și întâlniri bilaterale în toată rețeaua noastră. În 2020 ne vom concentra pe ceea ce ne place să facem cel mai mult: Oameni întâlnesc Oameni!
Proiectele, structura organizației noastre și entuziasmul din toate localitățile membre conturează un minunat an 2020 pentru Carta Comunităților Rurale Europene!
Din partea comunei Ibănești, care face parte din Charter Of European Rural Communities din anul 2007, a participat o delegație formată din Sebastian Farcaș, Ingrid Dan, Didina Todoran, Cătălin Gruia, Mihai Todoran, Darius Chirteș, Petronela Ilić și Cristina Dan. Derulată sub sloganul “People Meet People” ("Oameni întâlnesc oameni"), motto-ul organizației, întâlnirea a fost un nou prilej de a aduce împreună oameni și culturi diferite din țările Uniunii Europene, de a învăța din diversitate, de a ne face cunoscute tradițiile, produsele locale, de a cunoaște viața cotidiană a localnicilor, delegațiile fiind cazate în casele acestora, dar și de a se adopta schimbări la nivelul statutului organizației.
“Oameni întâlnesc oameni”
Situată într-un peisaj pitoresc, înconjurată de păduri, cu case din lemn - tip cabană, aflate la mare distanță unele de altele, Põlva este mai aproape de Rusia (aproximativ o oră de mers cu mașina), decât de capitala Tallin, aflată la peste 200 de kilometri. Are o suprafață de 234 kilometri pătrați și este formată din 27 de sate. "Este o zonă foarte frumoasă, îmi venea să nu mai plec. Am fost foarte bine primiți și gazdele erau mereu la dispoziția noastră. Am fost impresionat să vad că pe drum, peste tot, era curat lacrimă”, spune Darius Chirteș, care a făcut parte din delegația de tineret a comunei noastre. Întâlnirea din Põlva a fost pentru el o ocazie să-l reîntâlnească, încă din aeroportul din Tallin, pe Mario Marcieca, din Nadur (Malta). Cei doi s-au cunoscut în Ibănești, la întâlnirea tinerilor din 2017, când familia Chirteș l-a găzduit pe Mario și, de atunci, între ei s-a legat o strânsă prietenie. În Estonia au avut ocazia să stea împreună, la aceeași gazdă.
În familia lui Kaido Arulepp, ofițer de armată proaspăt pensionat, pasionat de apicultură, Cătălin Gruia și Sebastian Farcaș au asistat la ritualul marcării mătcilor din stupi. “I-am spus că îmi plac albinele, că vreau și eu să am, dar că îmi este frică de ele”, povestește Cătălin Gruia. Gazda i-a dat atunci un costum de apicultor care-i acoperea fiecare milimetru de piele. Bine camuflați, cu bocanci, mănuși și protecție pentru cap cu vizieră ("eram ca niște cosmonauți"), au lucrat împreună cam o oră: gazda marca mătcile, oaspetele scotea ramele. “Este un moment pe care nu o să-l uit”, spune el.
Decizii la nivel de statut al organizației
Întâlnirea a însemnat continuarea proiectului “Lyceum - Local Youngsters Creating European Unique Movements” care, după tema comunicării socio-interculturale din Næstved (Danemarca), a abordat tema "Geografie politică". De asemenea, au fost discutate provocările actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană și, în special, Brexitul.
Evenimentul a debutat cu parada drapelelor țărilor participante, în aceeași zi fiind inaugurată cea mai lungă bancă din Europa și, ca simbol al solidarității, cooperării și prieteniei dintre localitățile membre, a fost creată o mică operă de artă, un copac al prieteniei cu rădăcini adânci, la care și-a adus contribuția fiecare delegație. La evenimente a fost prezent primarul localității Põlva, Georg Pelisaar. Oaspeții au participat la festivalul Harmoonika care avea loc în acele zile și în timpul serii culinare fiecare delegație a oferit produse tradiționale, brânzeturile Mirdatod regăsindu-se pe masa României.
Discuțiile oficiale s-au concretizat, printre altele, prin adoptarea a două decizii referitoare la statutul tinerilor în cadrul organizației (și al echipei de coordonare a tinerilor - Youth Coordination Team) și la includerea de noi membri. Este vorba de schimbări care subliniază, pe de o parte, importanța tinerilor în cadrul organizației și, pe de altă parte, deschiderea spre noi țări non-UE. “În calitate de președinte, sunt încântat că, după un proces îndelungat, am acceptat în unanimitate să actualizăm statutul organizației. Tinerii au statut oficial în cadrul structurii de acum și am creat posibilitatea ca țări care nu sunt membre ale UE să intre în rețeaua noastră”, a anunțat Boy Scholtze, președintele organizației.
2019 este un special pentru organizația europeană, care împlinește 30 de ani existență. Aceasta a fost fondată în anul 1989, la inițiativa localității Cissé (Franța) și a început cu 12 membri. În prezent, Charter of European Rural Communities are 28 de membri, fiecare țară din Uniunea Europeană fiind reprezentată de o singură localitate. România este reprezentată de comuna Ibănești.
***
Proiectul "Toleranță și solidaritate, valori de bază pentru viitorul Europei" (“Tolerance and solidarity as core values for the future of Europe”) s-a desfășurat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul “Europe for Citizens” (Europa pentru cetățeni). Acesta s-a derulat în perioada 2017-2018, sub coordonarea localității Strzyżów, din Polonia.
În cadrul proiectului, s-au derulat șase evenimente care au avut ca teme de discuții: "Diversitatea culturală", "Toleranță, discriminare și drepturile omului", "Solidaritate. Realizarea ideii de solidaritate în vremuri de criză. Responsabilitatea în contextul provocărilor comune cu care se confruntă Europa", ''Solidaritate. Realizarea ideii de solidaritate la nivel local și european - prezentarea bunelor practici de către Starý Poddvorov și partenerii de proiect, inclusiv cooperarea și solidaritatea reciprocă, locală și internațională ", "Dezbatere despre viitorul Europei - importanța ideii de solidaritate și toleranță. Cooperarea și construirea de parteneriate - rezumatul tuturor reuniunilor și proiectelor anterioare. Propuneri pentru activitatea viitoare în cadrul dimensiunii europene "
Localitățile care au găzduit evenimentele au fost: Kannus (Finlanda), Lassee (Austria), Naestved (Danemarca), Nadur (Malta), Stary Poddvorov (Cehia) și Strzyżów (Polonia).
Primarii și reprezentanții localităților din Carta Comunităților Rurale Europene, din care comuna Ibănești face parte din anul 2007, au participat pe 16 iunie, la Hainburg (Austria), la alegerea noului prezidiu al organizației.
Prezidiul este format din opt membri, dintre care, în calitate de membru fondator al Cartei, localitatea Cissé are un loc permanent. În urma alegerilor, care s-au desfășurat pe 16 iunie, ceilalți membri ai prezidiului sunt: Frank Holle (Hepstedt, Germania), Tomas Kuchar (Starý Poddvorov, Republica Cehă), Zsuzsanna Lukács (Nagyçenk, Ungaria), Niall Gregory (Cashel, Irlanda), Eucharist Camilleri (Nadur, Malta), Joachim Krüger (Ockelbo, Suedia). Președinte a fost ales Boy Scholtze, din Esch, Olanda. "Felicitări noului președinte, Boy Scholtze. Este o persoană activă, cu multe idei bune. Avem un prezidiu tânăr și activ și sunt multe lucruri interesante pe care va trebui să le coordoneze în viitor", a spus fostul președinte al Cartei, Karl Grammanitch.
Boy Scholtze este implicat în activitățile Cartei din 2008, când, președintele de atunci, Frans Ronnes, fost primar al localității Haaren, a dorit să includă mai mult tinerii în cadrul Cartei și a văzut un bun ambasador în el, devenind, de altfel, coordonatorul programului de tineret. În 2017, ajunge președintele organizației "Friends of Europe Esch", iar anul acesta, cu ocazia alegerii noului prezidiu, Boy Scholtze a fost ales președintele Cartei. "Oameni întâlnesc oameni este sloganul nostru, prietenia dintre noi este bunul nostru cel mai de preț. Sunt sigur că, prin discuții și schimburi de experiențe, ne putem ajuta reciproc să ajungem la un alt nivel. Tineri, adulți, comunități, europeni obișnuiți. Cu respect pentru diferențele noastre, dar mai ales prin prețuirea asemănărilor dintre noi", spune acesta. Este al cincilea președinte al cartei, după Michel Bouchet (Cissé), Lucien Majerus (Troisvierges), Frans Ronnes (Haaren) și Karl Grammanitch (Lassee).
"Am toată încrederea în dedicarea și implicarea noului prezidiu, în felul în care va promova prietenia, toleranța și solidaritatea între comunitățile rurale din Uniunea Europeană, principii de bază ale organizației!", a subliniat Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, prezent la Hainburg, la finalul întrunirii. "Le mulțumim foștilor membri ai prezidiului pentru munca și dedicarea lor față de Cartă și pentru fiecare dintre comunitățile acesteia. Contribuțiile lor au transformat Carta într-o organizație unică în Europa – o organizație axată pe cetățenia europeană în micile comunități rurale (...) Avem încredere că noul prezidiu va continua munca extraordinară a membrilor care l-au precedat", notează, la rândul lui, site-ul Europeancharter.eu.
Despre Carta Comunităților Rurale Europene
Carta Comunităților Rurale Europene este o organizație formată din comunități rurale, câte una din fiecare țară membră a Uniunii Europene. A luat naștere în 1989, având 12 localități în componență, la inițiativa primarului localității Cissé, Michel Bouchet. Când un stat devine membru al UE, Carta invită o localitate din respectiva țară în cadrul ei, astfel că, pe măsură ce Uniunea Europeană s-a lărgit, a crescut și Carta. În acest moment, este formată din 28 de localități.