Festivalul Văii Gurghiului, ediția a XIV-a, 16-18 august 2019
Tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, cântecul și costumul popular au fost din nou la loc de cinste, la ediția a XIV-a a îndrăgitului Festival al Văii Gurghiului.
Case tradiționale împodobite pentru zilele de mare sărbătoare, meșteri locali, cântece și dansuri populare, obiceiuri de pe Valea Gurghiului, oaspeți mulți și voie bună - aceasta a fost, în câteva cuvinte, atmosfera de pe platoul Fâncel, în cele trei zile de festival.
Localitățile de pe Valea Gurghiului au adus pe "Scena Mică" a festivalului ansambluri, grupuri folclorice, artiști și instrumentiști arătând unicitatea și frumusețea dansurilor, a obiceiurilor, a cântecelor populare și, prin ele, bogăția etnografică a zonei. Pe "Scena Mare" au urcat tineri interpreți de muzică ușoară, formații consacrate (The Motans și 3 Sud-Est), artiști îndrăgiți de muzică populară și ansamblurile folclorice Mureșul, Doina Mureșului și Cununa Călimanilor.
Vizitatorii aflați în aceste zile pe Valea Gurghiului au avut ocazia să se delecteze cu bucătăria tradițională, să închirieze biciclete și să exploreze pedalând împrejurimile pitorești. Nu a lipsit nici concurs gastronomic, câștigat în acest an de comuna Gurghiu, cei dornici de mișcare și cu spirit competitiv s-au putut înscrie la concursul de cros montan, iar îndemânarea în mânuirea motofierăstraielor a fost demonstrată în cadrul concursului de fasonatori.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Festivalul Văii Gurghiului
După ce anul trecut ministrul Turismului, Bogdan Trif, a venit la Festivalul Văii Gurghiului, ediția din acest an l-a avut sâmbătă, 17 august, oaspete pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care, la rândul său, a vizitat casele tradiționale, s-a oprit la meșterii locali, a descoperit ospitalitatea zonei și a discutat cu primarii localităților, declarându-se impresionat de felul în care se păstrează tradițiile, portul popular și este valorificată zona.
La deschiderea oficială, Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, a subliniat că festivalul reprezintă un "moment deosebit din viața culturală, artistică și socială a Văii Gurghiului" și că trebuie apreciate aceste "eforturi deosebite pentru a prezenta tradițiile noastre populare, portul popular, meșteșugurile din această zonă și tot ceea ce cetățenii acestei văi au creat în timp - valori deosebite care trebuie transmise tinerilor". Prefectul a amintit și de alte festivale importante din județ care au loc în timpul verii și care au drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale.
"Este un obicei ca, de la începutul verii, să se organizeze festivaluri care să ducă în actualitate obiceiurile noastre populare – festivalul Văii Mureșului, în premieră în acest an a fost organizat și festivalul comunelor din zona de câmpie și, astăzi, a XIV-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului", a mai spus acesta.
Deschiderea oficială s-a desfășurat în prezența primarilor localităților Ibănești (Dan Vasile Dumitru), Hodac (Ion Farcaș), Gurghiu (Laurențiu Boar), Solovăstru (Ilie Chirilă Tătar), a directorului festivalului, Neluțu Gliga, fiind de față și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, deputatul Marius Pașcan, senatorii Horea Soporan și Cristian Chirteș și Vasile Gliga, președintele PSD Mureș.