Ibănești reprezintă România în Charter of European Rural Communities

Ibănești reprezintă România în Charter of European Rural Communities

Charter of European Rural Communities este o organizație europeană cu 28 de membri – câte o localitate rurală din fiecare țară UE, fondată în 1989, la inițiativa comunei Cisse (Franța).

România face parte din Charter of European Rural Communities din anul 2007, fiind reprezentată de atunci de comuna noastră. Ceilalți 27 de membri sunt:  Lassee (Austria), Bièvre (Belgia), Slivo Pole (Bulgaria), Tisno (Croația), Lefkara (Cipru), Starỳ Poddvorov (Cehia), Naestved / Holmegaard (Danemarca), Põlva (Estonia), Kannus (Finlanda), Cissé (Franța), Hepstedt (Germania), Kolindros (Grecia), Nagyçenk (Ungaria), Cashel (Irlanda), Bucine (Italia), Kandava (Letonia), Žagarė (Joniskis) – (Lituania), Troisvierges (Luxemburg), Nadur (Malta), Esch (Olanda), Strzyżów (Polonia), Samuel (Portugalia), Medzev (Slovacia), Moravče (Slovenia), Bienvenida (Spania), Ockelbo (Suedia), Desborough (Marea Britanie.

Sub sloganul „Oameni întâlnesc oameni” („People Meet People”), în cadrul acesteia se organizează întâlniri al căror scop este stimularea cooperării, a schimbului de experiență, cunoașterea modului de viață din comunități din alte țări. Întâlnirile, care au ca subiecte de discuție teme de actualitate, se organizează „acasă” la fiecare dintre cei 28 de membrii. Delegațiile participante sunt găzduite la familiile din comuna organizatoare pentru ca participanții să descopere și să înțeleagă diferitele mentalități și stiluri de viață. De asemenea, oaspeții vizitează locuri reprezentative pentru localitatea gazdă, intră în contact cu realitățile și atmosfera ei. Seara culinară este un moment care nu lipsește de la niciuna din întâlniri, în care fiecare delegație oferă și servește mâncăruri tradiționale din zona din care vine.

Ibănești reprezintă România în Charter of European Rural Communities

Toleranța, lupta împotriva discrimării de orice fel, înțelegerea și acceptarea multiculturalismului (ca o caracteristică definitorie a Uniunii Europene, și nu numai), influența Uniunii Europene asupra comunităților rurale, dar și aspecte legate de mediu, precum încălzirea globală și risipa alimentară sunt teme care au fost discutate în cadrul întâlnirilor desfășurate de Charter of European Rural Communities. O atenție deosebită este acordată în acest program tinerilor, ei participând la discuții și ateliere special gândite pentru ei.
 

Întâlnirea din Medzev (Slovacia), în presa din România

Atmosfera serii culinare de la întâlnirea de la Medzev (Slovacia), de anul trecut, a fost surprinsă și descrisă într-un scurt reportaj în revista National Geographic Traveler România.

„S-a înserat și începe să se facă răcoare. Câțiva nori cenușii, cu nuanțe violet, îi fac pe organizatori să schimbe priviri îngrijorate. La adăpostul celor două corturi mari, întinse în fața școlii din Medzev (Slovacia), seara culinară internațională e în toi. Produsele tradiționale sunt întinse pe mese, dar proviziile scad văzând cu ochii. Delegația Germaniei nu mai prididește să-și frigă cârnații, cea a Austriei să pregătească șnițelul vienez, care însoțește la fel de populara salată vieneză de cartofi, iar francezii au brânzeturi și pastrame interesante. Spaniolii sunt cei mai sonori, își exprimă entuziasmul molipsitor prin strigăte și urale, așa că știi în fiecare moment pe unde se află. Sunt urmați îndeaproape de portughezi, cu steaguri pictate pe față, care sărbătoresc, de parcă sunt la finala Campionatului european de fotbal, fiecare pahar băut la masa lor.

Noi, cei din Ibănești, ne-am orientat bine și nu suntem nevoiți să gătim nimic în nebunia asta. Avem cașcaval, telemea de Ibănești, cârnăciori uscați, șuncă și batoane de ciocolată Rom. Vedeta este pălinca de prună. Totuși, n-ar fi apreciată la adevărata ei valoare dacă n-ar fi Sebi care, în această seară, se întrece pe sine. Îmbrăcat în costum tradițional, invită, explică, servește, îndeamnă, încurajează. E peste tot. Cine intră pe mâna lui nu scapă fără o gură de jinars.

Ne aflăm la una dintre întâlnirile Charter of European Rural Communities, o organizație europeană a comunităților rurale, care include câte o comună din fiecare țară membră a Uniunii Europene. A fost înființată în 1989, la inițiativa localității Cissé, din Franța și, începând din 2007, România e reprezentată prin delegațiile comunei Ibănești (Mureș). Întâlnirile au loc de câteva ori pe an și se desfășoară de fiecare dată acasă la câte unul dintre membri. Organizația dorește strângerea relațiilor între cetățenii Europei, iar scopul ei este rezumat de sloganul „People meet people“ („Oameni întâlnesc oameni“). „E o experiență deosebită să întâlnești oamenii în mediul lor, să dormi în casa lor, să mănânci împreună cu ei, să vezi cum trăiesc – la ei, la țară“, spune Vasile Dumitru Dan, primarul Ibăneștiului. Prin activități comune, workshopuri, programe culturale, petreceri, seri culinare și, cel mai important, prin faptul că ești găzduit la localnici, cunoști oameni noi, legi prietenii și au loc schimburi de experiență.

Vincent Timko, gazda noastră din Poproc, a vrut neapărat să viziteze masa cu produsele românești. Ne-a gustat țuica, i-a plăcut, și apoi a plecat la „vânătoare“ de prieteni. Cum găsea unul, cum îl aducea la noi.”

- Autor: Adina Brânciulescu

 GALERIE FOTO